Naši prijatelji istraživači/speleolozi Miloš Pavićević i Nikola Lakić su se prije par dana otkrili i po prvi put spustili i opisali spektakularnu jamu nadomak Čeva. (Možda) poznata mještanima i/ili užoj istraživačkoj i speleo zajednici ova jama predstavlja samo jednu od mnogobrojnih koje čekaju da budu otkrivene. A ono što ovu jamu čini posebnom je spektakularan prizor sa dna.

Kada smo stigli do zaseoka, opremili smo se i krenuli živopisnim krajem ja jami. Išli smo starom pastirskom stazom, koja nas je ubrzo dovela do jame.

Ambijent oko nje je fascinantan. Ušuškana je u šumi u velikoj uvali. Neizvijesnoat je postajala sve veća u iščekivanju kako će izgledati njena unutrašnost. Posebno nas je privlačila činjenica da o jami ne postoje nikakve informacije. 

Izradili smo početno sidrište, a potom još jedno, na početku vertikale i jedan za drugim krenuli u abzajl. Jama je odisala magijom, široka i prostrana, sa velikom kamenom terasom, sa koje se može doći do dva bočna svoda. 

Dubina jame iznosi 31 metar.

Dok smo topografski mjerili počeo je kratkotrajni, iznenadni pljusak, poslije kojeg su se snopovi svjetlosti direktno probijali u jamu, stvarajući ambijent kao u naučnofantastičnim filmovima. Ono što ovu jamu čini posebnom je dimenzija otvora i expozicija pogodna da unutrašnjost jame bude ovako čarobno osvijetljena.

Ovo je samo još jedna od brojnih jama koje čekaju da budu otkrivene.

Tekst i fotografije: Nikola Lakić

Share