Ovog vikenda je u organizaciji Planinarskog kluba Subra održana je 13. po redu manifestacija Noć punog Mjeseca – noćni uspon na vrh Subru (1679mnv). Uspon su vodili i obezbeđivali planinari – članovi Planinarskog kluba Subra na čelu sa Dejanom Verigom i Nikolom Brajovićem.

01-Pun-mjesec-nad-Orjenom

Pun mjesec nad Orjenom

Snijega ovog puta nije bilo onako kako smo navikli, a ovogodisnja manifestacija je premašila sve dosadasnje rekorde okupivši 68 učesnika-planinara iz 10 planinarskih klubova iz Crne gore i okruženja.

Bilo je tu Planinara iz Podgorice, Rožaja, Novog Pazara, Kotora, Tivta, Trebinja, Gacka, Predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske g-din Blagota Marković; zatim planinari iz Baških voda i Ploča, Zenice, kao i jedan učesnik iz Rusije. Naravno Planinari iz Herceg Novog i kluba domaćina Subre, od kojih je bilo čak 19 žeba, spremnih za ovakav noćni uspon.

10-Dom-za-Vratlom

Dom za Vratlom (1160m)

02-Sastanak-prije-uspona.jpg

03-Pakovanje-opreme-i-polazak

04-Putokaz-kod-doma.jpg

 

Za uspon do vrha Subre 1679 mnv, potrebno je oko 2,30h. Ovog puta se ostavilo nesto manje vremena a razlog mala kolicina snijega. Sami tok uspona je protekao bez ikakvih problema i uz maksimalnu disciplinu svih ucesnika. Vrijeme veoma lijepo bez vjetra. Mjesec nas je pratio tokom uspona a na vrhu smo izašli u cik zore i sačekali izlazak Sunca.

05-Pogled-na-Lovcen-Stirovnik

Pogled na istok – Lovćen – Jezerski vrh i Štirovnik

06-Na-vrhu-Subre

08-Nikola-Brajovic-Milan-Radovic-i-Cazim-Fetahovic

Nikola Brajović, Milan Radović, Ćazim Fetahović

07-Zajednicka-fotografija-na-vrhu-Subre

09-U-svitanje-povratak

Po povratku u Planinarski dom za Vratlo čekao nas je bogat doručak i topli čaj. Gosti su ponijeli divne uspomene i nadamo se da će nam nekada ponovo doći.

Tekst pripremio Slaven Raspopović

Autori fotografija Ćazim Fetahović i Slaven Raspopović

 

Share