Nakon dva vikenda odlaganja, sa par prijatelja iz Podgorice, Cetinja i Danilovgrada krenuo sam na Prutaš (2401m), jedan od vrhova na Durmitoru. Neposredno prije Žabljaka, skrenuli smo na put koji vodi za Plužine preko Trse. Uspon smo počeli od izvora Pištet, prije mjesta Todorov Do.

1 copy

Početak staze kao i sami uspon do vrha je veoma strm, i treba biti oprezan. Imali smo sreće da je taj dan bilo dosta oblaka koji su nas sakrili od jakog planinskog sunca. Neposredno pred sami vrh smo skrenuli lijevo, i spustili se da uživamo u pogledu na Škrčka jezera i Bobotov Kuk, gdje smo i napravili dužu pauzu.

1

U povratku smo se vratili istim putem i produžili na vrh Prutaša, 2401 mnv. Sa njega se pruža pogled na sjeveru i istoku na Durmitorski masiv, sa južne strane na Vojnik, a zapadno na Pivske planine. Nakon kraće pauze na vrhu, nastavljamo put Škrčkog Ždrijela.

DSC_0131

Na tom dijelu puta najzanimljiviji je vidikovac sa kojeg se pruža pogled na južnu stranu Prutaša i njegove vertikalne “prutove” koji se spuštaju u ambis. Dobro utabana staza preko travnatih padina dovodi nas do prevoja Škrčko Ždrijelo, na kojem smo takođe napravili pauzu i uživali u pogledu.

4 copy

Sa njega se spuštamo u katun Duške Police a onda i povratak na put kod katuna Šarban, gdje nas je čekalo jedno auto koje smo prethodno ostavili tu. Pred polazak nazad za Podgoricu, i sami smiraj dana, koristimo priliku da uživamo na pogled ka Sedlu.

Photo & text: Emil Šabotić
Fotografije: Sony Z3

Share