Gligor Đerić, Ivan Pavlović i Slaven Raspopović prošli su drumsku turu od Podgorice, preko Čeva i Njeguša do Kotora, nazad preko Vilusa i Nikšića do Podgorice.

Jedna od ljepših biciklističkih tura kroz Crnu Goru. Tura u kojoj se neprestalno smjenjuju divni netaknuti planinski pejzaži, pogled na more, jezera i ravnice, a sa druge strane ljepote primorija i topli vjetrovi s mora. Tura kreće iz Podgorice, preko Danilovgrada kroz Markovinu i Vlestovo u Čevo i Lastvu Čevsku. Netaknuta priroda i čist vazduh koji noću zna da bude i malo hladniji, garantuje najljepši san posle prvog dana (72km)

Drugog dana krećemo sa Lastve spuštanjem natrag u Čevo odakle se kroz Ćekliće čekamo na “Čekanje”, a sa Čekanja pravo na Njeguše. Za ljepote ovog kraja mislim da svi znamo, a i šta je to najpoznatije iz Njeguša i čija je kuća u tom mjestu. Sa Njeguša spuštamo se “serpentinama” koje pružaju prelijep pogled na nevjestu Jadrana, Boku Kotorsku. 24 puta iznova imate osjećaj da lebdite kroz raj, jer toliko serpentina ima sa kojih se pruža pogled na ljepote Crne Gore. Niz Trojicu pravac u Kotor, odakle valja obići krug oko zaliva. Kotor, Perast, pogled na Gospu od Škrpljela, Risan, Herceg Novi… a čitavim putem se vozi uz obalu uz po koju pjesmicu i po koju fotografiju. Jedini problem je naći mjesto za slikanje, jer je svaki metar ove ture pogodan da odličnu fotku. Pogledom na ciklokompjuter uvjerićemo se da je u drugom danu stalo 120km pod točkove bicikla.

Treći dan ture, Kotor, Perast, Risan, odakle se penjemo na Grahovo. Treba doživjeti i proći biciklom tu dionicu, jer pruža prelijep pogled na zaliv, sada sa suprotne strane, a i možete vidjeti čitavi put kojim ste se spuštali niz Lovćen do Kotora. Sledeće mjesto koje želite da vidite su Vilusi, jer tu se završava uspon koji i nije baš tako mali i to je generalno najteži dio dana a onda vas čeka veliki spust do Nikšića. Na tom spustu vidjećete table sa natpisima Podbožur, Trubjela, Brestice… sve dok ne ugledate Slano jezero. Skretanje za Čevo je ujedno i skretanje za branu na Slanom jezeru. Vožnja branom je stvarno veliki doživljaj pun prelijepih pogleda na naše, ovaj put baš i nisu prirodne, ali zasigurno jesu ljepote. Nakon što prođemo branu skrenemo lijevo, putem koji nas kroz šumarke vodi za Nikšić, odnosno, nakon što prođemo i drugu branu, izlazimo ispred tunela Budoš. Poslije “Budoša”, čeka nas spust do Podgorice i veliki odmor. Ovaj dan je malo naporniji obzirom da je treći dan vožnje (150km).

Laganim tempom ovu turu smo odvozili za nekih 15h a u njih staje oko 350km ljepota Crne Gore.

 


 

Gligor Đerić, 1987. Bar. Završio Fakultet za poslovni menadžment, trenutno živi i radi u Nikšiću, a slobodno vrijeme provodi na biciklu.

Ivan Pavlović,1994. Bar. Završio Srednju Elektrotehničku školu Vaso Aligrudić u Podgorici… takođe voli da slobodno vrijeme provodi na Biciklu.

Slaven Raspopović, 1995. Podgorica. Živi u Podgorici i uči u srednjoj ekonomskoj školi, slobodno vrijeme troši na biciklizam, planinu i kajak.

Share