Otvaranje ski centra Kolašin 1600 osim skijaša obradovalo je i nas paraglajderiste. Novo skijalište, šestosjed žičara na južnoj padini Bjelasice, zvuči primaljivo i više nego dovoljan razlog da planiramo novu avanturu, let paraglajderom sa Troglave 2074 mnv, vrh sa kojeg se pruža prelijep pogled na veličanstvene Komove i okolinu. Nakon par dana praćenja i upoređivanja prognostičkih modela,ukazuje se prilika koju ne propuštamo,prognoza najavjuje idealne meteo uslove,sunčan dan vjetar južnih smjerova jačine 2-3m/s.

Krećemo iz Podgorice prema Kolašinu,prolazimo pored skijališta Kolašin 1450 i ubrzo stižemo na parking novog ski centra.Dok ostali pripremaju pancerice i skije mi sa torbama na leđa uzimamo ski pas i pičimo na žičaru,uz laganu muziku sa šestosjeda uživamo u pogledu penjući se ka vrhu.

Prognoza je bila tačna,adrenalin radi, Žaro je na brzinu improvizovao vjetrulju koja nam služi kao pokazivač pravca vjetra.Za poletište smo izabrali greben iznad žičare tj. ispod samog vrha Troglave gdje je dovoljno prostora da raširimo glajdere i startujemo oboje istovremeno.

Paraglajding se svrstava u ekstremne sportove al od nas samih zavisi koliko ćemo ga učiniti opasnim ili ne.Pravimo plan leta,donosimo odluku da sletište bude velika čistina iznad Eko katuna Vranjak,mala visinska razlika al vjetar je dovoljno jak pa nam pruža mogućnost da jedrimo.

 Polako se spremamo,provjeravamo radio veze,kamerice,snijeg je omekšao pa nam otežava kretanje i pripremu polijetanja al koga briga kad smo se već posle par minuta našli u vazduhu.Osjećaj leta je teško opisati, greben ispod staze pružao je idealne uslove za padinsko jedrenje,kako mi volimo da kažemo „goriva“ je bilo više nego dovoljno,povremena ispucavanja termala činila su let još uzbudljivijim a mi smo partolirali nad žičarom i stazom,uživali u nestvarnom pogledu i slobodi koju možete doživjeti samo u letu.

Napravili smo po 2 leta ,od po skoro sat vremena u vazduhu,ovo je bio dan za pamćenje i sigurni smo da će Troglava postati sve posjećenije poletište pilota paraglajdera. 

Riders / Video: Žarko Radunović, Slaven Raspopović
Photo: Aleksa Popović
Tekst: Slaven Raspopović

Share