Ekipa Kajakaškog kluba Morača iz Podgorice je u petak, 03.10.2014 organizovala i sa uspjehom završila ultra marathon, kajakašku regatu od plaže Murići na Skadarskom jezeru, preko Skadra u Albaniji dalje rijekom Bojanom do ušća u Jadransko more.

Regata je realizovana učešćem kajakaša KK Moraća u sastavu: Milan Marić, Predrag Rakonjac, Đorđe Đurović i Slaven Raspopović uz pratnju granične patrole UPCG, kapetana Mijovića iz Lučke kapetanije Bar i Nenada Rakonjac iz KK Morača.

Ekipa je vozila dva kajaka jednosjeda (Adventure) i jedan kajak dvosjed (Rainbow). Start regate je bio u 7.50 minuta sa Plaže Murići, po kiši. To nije zasmetalo ekipi da uz prosječnu brzinu od 9km/h prevali 16km i bez ikakvih problema stigne do Albanske granice, u mjestu Zoganj. Oko 10.35h su i obavljene administrativne provjere dokumenata od strane albanske granične policije, koja je preuzela pratnju ekipe u daljem toku regate.

Put prema Skadru je nastavljen oko 11h, gdje je ekipa naišla na prvu i jedinu ozbiljniju poteškoću – branu kojom je rijeke Buna (Bojana) bile pregrađena i ekipa je u poslednjem momentu primijetila užad kojom je bila premošćena brana i uspjeli su da ih izbjegnu i uspjesno nastave rijekom nizvodno prema Adi. U 12.00h
uz brzinu od 10-14km/h ekipa nastavlja nizvodno, uz povremeno izbjegavanje sprudova na više mjesta.

Primjetno je da su sprudovi nastali kao posljedica nekontrolisane eksploatacije pijeska i šljunka i devastacije priridnog rječnog toka, što gotovo onemogućava plovidbu čamcima sa motorom čak i u vrijeme jesenjeg povećanog vodostaja. Sledeće zaustavljanje je bilo u 14.00h na rijeci Bojani, kod mjesta Sukobin, gdje je obavljena ponovna kontrola dokumenata.

U 14.20 minuta je nastavljen put prema Adi, krećući se prosječnom brzinom od oko 10km/h, i sljedeća pauza za lagani ručak je napravljena na Bojani, u 16.00h. Na 15km udaljenosti od cilja već je bilo jasno da će ekipa uspješno završiti regatu, prije sumraka, što je bilo postavljeno kao uslov. Vrijeme se popravilo, čak je povremeno bilo i sunca iza oblaka. Bojana je bitno usporila brzinu toka a kajakaši su bili i prilično umorni pa se ekipa sada kretala prosječnom brzinom od 7km/h.

Stigli smo na cilj, kod mosta na Adi, u 17.20h, umorni ali i radosni zbog uspješno okončane regate, dočekali su nas rojevi komaraca koji su nemilosrdnio napadali svaki dio otkrivene koze.

Regata je imala ukupnu dužinu 68 km u trajanju od 9h i 30 minuta, uz granična zadržavanja od 30minuta i 4 odmora u trajanju od 40minuta.

Prosječna brzina kretanja je bila oko 8km/h a maksimalna postignuta brzina je bila 18km/h na dijelu toka niz Bojanu.

Share