Komarnica je još jedan u nizu planinskih bisera koji se sliva sa vrhova Durmitora i Vojnika. Ova nestvarno lijepa rijeka dugačka je 40ak kilometara i svojim tokom prosijeca jedan od najnepristupačnijih i najljepših kanjona u Evropi, kanjon Nevidio.

 

Malo je poznato da odmah nakon izlaska iz kanjona Nevidio Komarnica postaje manje surova a njen kanjon za nijansu prostran i lijep. Odatle je krenula naša avantura.

Krenuli smo starom konjskom stazom (kojom više konj nemože proći) iz sela Duži i nakon punih sat vremena surovog spusta liticama kanjona došli do obale i pogodnog mjesta da porinemo kajake i kanue.

Iako je teren izuzetno nepristupačan i vertikalni sput iznosi skoro 500m, osjećaj kada kada prvi put ugledate ovu rijeku (koju u ovom dijelu nije vidjelo puno ljudi) je nešto neprocjenjivo.

Ova dionica Komarnice za veslanje dugačka je 10km i počinje na mjestu gdje je nekada bio (planiran ili zaista postojao) most. Težina rijeke na normalnom vodostaju je klasa 2 što je čini izuzetno pogodnom za svakog ko se bavi veslanjem na divljoj vodi.

Ono što krasi ovu kajak turu je svakako NETAKNUTA priroda i njena ljepota. Duboko u kanjonu Komarnice, lagano gubite osjećaj za prostor i vrijeme. Sve ono uobičajeno nestaje ili postaje manje bitno osim ljepote rijeke.

Visoke litice kanjona, mnoštvo izvora koji bujaju sa obje strane, poneki stari mlin ili vodopadi i sve tako, ljepše od ljepšeg… do ušća u Pivsko jezero.

Riječiima je je teško opisati ali uz pratnju muzike i našeg kratkog videa… nadamo se da smo vam dočarali barem djelić atmosfere, sa naše avanture brzacima Komarnice.

Veslanje gornjeg dijela toka traje 3 sata uz kratke pauze a nakon toga ulazite u mirno Pivsko jezero.

Riders: Pava Savićević, Andrea perović, Miljko Gigo Bulajić
Logistics: Dimitrije Vujanović – Kamp GRAB
Video/Edit: Ilija Perić

Music © Tony Anderson – Eyes Wide Open

Share