Sredinom Avgusta smo bili gosti na Eko katunu Vranjak kod porodice Bulatović koja je organizovala jednu lijepu jahačku turu od njihovog katuna do Pešića jezera koje se nalazi u podnožju Zekove Glave i Crne glave dva najviša vrha Bjelasice.

001

Eko katun Vranjak se nalazi na oko 1750m nadmorske visine i ima izuzetnu panoramu, pogled na jugo-zapad. Sjajna je početna poziciija za istraživanje Bjelasice. A Bjelasica je izuzetno lijepa planina sa mnoštvom puteva i staza i brojnim planinskim katunima. Jezera Bjelasice: Pešića, veliko i malo Ursulovačko, veliko i malo Šiško i Biogradsko jezro.

002

003

Nakon tradicionalnog doručka na katunu; priganice, med i kisjelo mlijeko, osjedlali smo koje i krenuli na turu. Stazom preko Troglave do Zekove glave, pa naniže do Pešića jezera. Vrijeme nas nije poslužilo da se okupamo u jezeru jer je bilo prilično hladno…

004

Eko katun Vranjak će raditi sigurno tokom cijelog Septembra, pa iskoristite priliku da prošetate obroncima Bjelasice i uživate na nekom od brojnih vidikovaca… sa pogledom na bukvalno cijelu lepezu naših planina.

Hvala porodici Bulatović na divnom druženju i gostoprimstvu nekoliko dana – Eko katun Vranjak

Share