Jezera je naziv lokacije na kojoj je odrađeno snimanje ove kratke forme. Govorimo o platou koji se vidi sa Savinog kuka, gledajući prema skijalištu. Radi se o jednom izuzetnom potencijalu za razvoj ovog, prevashodno rekreativnog iako “blago” adrenalinskog sporta.

Jezera se nalaze na oko 1500mnv sa vrlo visokom frekvencijom kako sjevernog, tako i juznog vijetara. Sjeverni vijetar je izuzetne konstantkosti negdje u rasponu od 15 do 30, nerijetko i preko 40 čvorova. Najčešće sa sobom nosi oblačno vrijeme, a za slučaj postojanja svježeg snijega u stanju je da ga raznosi po površini velikom brzinom, što za vozače znači dodatan oprez. Ne previse različit po brzini, južni vijetar duva u refulima i time mu je blago narušena stabilnost, pogotovo kada vozač dolazi do samog kraja prozora vijetra (trenutak u kome vozač odlazi u kranju lijevu ili desnu stanu u odnosu na poziciju zmaja).

Nasuprot sjevernom koji sa aspekta vožnje duva za vrijeme lošijeg vremena i tek nakon prestanka za sobom ostavlja fino vrijeme, južni vijetar najčešće duva po finom vremenu, a za posledicu ima nagomilavanje visoke oblačnosti i padavine.

Kadar sa samog kraja videa od nekoliko sekundi prestavlja prelet preko planine Sinjajevine, koja je još uvijek neotkrivena do mjere iskorišćenja potpunog potencijala, pogotovo kada je ovaj sport u pitanju.

Sinjajevina je planina, mada svojim izgledom podsjeća na visoravan, jer prečnik platoa iznosi i od 60-70km. Postojale su do sada inicijative i pokušaji prelaska od Žabljaka do Lipova (sela u blizini Kolašina), ali ovakav poduhvat bi ipak iziskivao određen broj vozača sa svom pratećom logistikom. Ovo već spada u domen avanturističke vožnje zmajem koja može da potraje I nekoliko dana (Adventure Snowkiting).

01-serdar-snowkite-spring-2015

_MG_9416

_MG_9348

_MG_9408

– – –

WORK HARD, RIDE SNOWKITE!!! – FREERIDE MONTENEGRO 2015

Žabljak plateau is one of the best places for Snowkite in this part of the Europe. Vast area with winds from south and north ranging from 15-30 knots. This was typical spring day with south wind around 20 knots. At the end of the video you can take a glimpse of Mt. Sinjajevina which will be our playground soon.

Music: Pips Chips & Videoclips – Narko
© pipschipsvideoclips.com

Rider: Janko Škuletić
Video: Ilija Perić
© riders.me
– – –
www.identity.co.me
www.helivideo.me

Share