Kajak Fest – Tara 2019 ove godine je organizovan po četvrti put i prevazišao je sva očekivanja učesnika. Osim uobičajenih aktivnosti, takmičenja i zabavnog programa ove godine smo domaćim ali i stranim učesnicima priredili nesvakidašnje iskustvo. Novitet na četvrtom po redu Kajak festu bio je ECO RUN, ekološka akcija u jednom od posljednjih netaknutih kanjona Evrope. Domaći učesnici često nemaju svijest ili priliku da iskuse ovakvu vrstu aktivnosti, dok oni iz razvijenih zemalja nemaju potpuno divlje i slobodne rijeke na kojima mogu da uživaju duže od nekoliko sati.

ECO RUN – ekološka akcija čišćenja Tare je održana 22 i 23. septembra uz podršku Nacionalnog parka Durmitor i prijatelja festivala. Šezdesetak veslača iz raznih zemalja širom svijeta se kajacima, kanuima i raftovima spustilo rijekom Tarom od Splavišta do kampa Grab i prikupilo više od 500 kilograma uglavnom plastičnog otpada. Usputno prenoćište je bilo duboko u kanjonu ispod sela Tepci u dubokom miru ušuškane Radovanove luke.

Riječni ekosistemi u 21. vijeku spadaju među najugroženije zbog klimatske krize i masovnog izumiranja živog svijeta, industrijske eksploatacije vode, prijetnje od brana zbog potrebe za energetskom tranzicijom i zagađenja ogromnih razmjera. Rijeke nam nesebično daju mnogo više nego što smo mi svjesni i više nego što umijemo i možemo da im vratimo. Zbog toliko prijetnji dužni smo da ih cijenimo, čuvamo, branimo i slavimo ništa manje od najvažnijih bića i najvećih svetinja u našim životima. Svrha naše ECO RUN akcije je da uklanjanjem dijela otpada sa Tare prije svega vodimo ličnim primjerom, zatim ukažemo na probleme u jednom od najljepših zaštićenih dijelova naše zemlje i inspiracijom mijenjamo kulturu svih građana.

Share