Gusinje – Podgorica, starim karavanskim putem preko Albanije. Sahit Hot iz Gusinja, strastveni planinar i ljubitelj planinskog vijenca Prokletija a uz planinarenje bavi se i biciklizmom. Marko Prole, učenik trećeg razreda srednje stručne škole u Beranama. Takođe strastveni planinar i aktivni biciklista.

Na put smo krenuli u ranim jutarnjim časovima, oko 5h. Dužina trase koju smo taj dan planirali da pređemo je oko 75 kilometara, koja je trajala oko šest sati i trideset minuta. Tokom većine puta smo vozili po makadamskom terenu kanjonom rijeke Cijevne. Ona izvire na severnoj strani Prokletija, na oko 1200 metara nadmorske visine.

Prokletije se prostiru od istoka Crnoe Gore, južnim dijelom Srbije i sjeverom Albanije. Najviši vrh Prokletija je Maja Jezerce (2694) koji je i istovremeno najviši vrh Dinarskih planina.

Na putu smo prošli nekoliko lijepih planinskih sela, šteta je da zbog nedostatka putne signalizacije nismo upamtili imena. Zapamtili smo samo grad Tamare, koji se nalazi na rijeci Cijevni. Na putu do Podgorice smo naišli na jedinstven slučaj vodopada koji izvire iz planinskog vijenca Prokletije.

Ova tura je odlična za aktivne bicikliste sa solidnom kondicijom, na putu se prolazi nebrojeno mnogo prelijepih predjela, usjeka, rječica i kanjona…

Share