“Daleko u neistraženim zaleđima jedne zabačene oblasti zapadnog spiralnog kraka Galaksije nalazi se maleno, neugledno, žuto sunce. Na orbiti oko njega, na rastojanju od približno devedeset sedam miliona milja, nalazi se beznačajna plavozelena planeta čiji su stanovnici, koji su nastali od majmuna, toliko primitivni da još smatraju digitalne ručne satove strašno zgodnom idejom.”

Ako krenete od kraja druge zice, verovatno ce Vam se desiti mnoge stvari ali ni jedna koju ste planirali. Cinilo se kao fantasticna ideja krenuti u 7 ujutru na Kulinu pa u Mjesnu lastvu!

Prethodnu noc sam prespavao u kucici na kraju druge zice. Noc puna zvezda i fantastican pogled na Zabljak.

Jutro je izgledalo savrseno, malo vetra i mnogo sunca. Prethodnog dana sam vezbao svoje alpinisticke “sposobnosti” viseci oko kuce sa raznog kamenja. Nikada to nisam radio. Pogotovu ne sam. 

To planinarenje i nije tesko, sve sto treba je da se “osecate prijatno na neprijatnim mestima i situacijama”.

Krenuo sam da se spustam do Mjesne obilaznim putem, oko stene. Mozda ima neko hrabriji ko ovo sme bez osiguranja da uradi. Ja nisam. Sa leve strane 200m provalija samo 2m od tebe, ako se malo okliznem to je kraj.

Sam rajd i nije bio rajd. Vise otklizavanje koliko je to moguce. Pala je lavina u Mjesnu i napravila haos od kamenja i leda. Obicno mi treba 15 sekudni da slteim tu, sad mi je trebalo 15min.

Toliko je bilo sve zaledjeno da sam se jedva okrenuo na prste kako bih sto vise otklizao.

Zadnji deo Mjesne Lastve se zavrsio relativno brzo jer je led poceo da bude ravniji a i posledice pada ili proklizavanje tu nisu strase.

Nisam pravio pauzu i odmah sam se okrenuo Velikom Medjedu. Tu je penjanje pravi izazov ali sa pravom opremom zapravo i nije tesko, naravno ako zaboravite cinjenicu da se penjete uz zid.

Nikada stici do vrha. A znam da ce pogled biti fantastican. Mjesna Lastva, Sljemena, Zabljak.

Mesavina leda i otopljenog snega je mozda dobra za penjanje ali nije za spustanje. Posle tolikog napora rajd je bio osrednji.

Ideja da se vratim uz Mjesnu se ispostavila odlicna, sto se vremena tice, 1h i 20min ali bez osiguranja i podrske to je jako tesku uraditi. I ako znam da se Mjesna ne zavrsava provalijom, tesko je stajati na ledenom zidu. Misici pucaju, umor se golima svakim korakom i ugavnom boli sve.

Moze se reci da sam krenuo na rajdove a sve se zavrsilo penjanjem. Ali uradio bih to ponovo. Zao mi je sto nije bilo boljih uslova za rajd.

NA SIGURNOM

Trenutno ovde pada sneg, bice novih rajdova. Zima se pomerila izgleda za meseca dana.

Share