Zimski uspon na Maja jezerce

Prvog dana oko 12h krećemo na uspon iz doline Vusanje sa nadmorske visine od 950m. Pod punom opremom, sa ruksacima od 15-20kg težine, prelazimo prvih 10km i stižemo na visinu od 1800m, snijega ima oko 80cm što nam izuzetno otežavala kretanje. Oko 18:30h odlučujemo da stanemo i postavimo kamp. Nalazimo jedno prirodno udubljenje u snijegu i tu uz malo dodatnog truda postavljamo šator idealno zaštićen od vjetra.

SPCG-freeride-maja-jezerce001

Prizor je fantastičan, oko nas su ogromni vrhovi, nebo ispunjeno zvijezdama, sve se unaokolo bijeli. Samo mjesto gdje smo postavili šator nalazi se unutar Albanije nekih 1,5 km i sva 3 dana smo bili na njihovoj teritoriji, bez signala, samo mi i Prokletije. Na našoj ruti od 32 km nijesmo primijetili ni jednu jedinu ljudsku stopu. Prvu noć smo proveli udobno i toplo iako je jutarnja temperatura bila dobrih  -14°C.

SPCG-freeride-maja-jezerce007

SPCG-freeride-maja-jezerce008

Budimo se u 6h, doručkujemo i spremamo se za dalje napredovanje. Startujemo u 9h, a dan je savršen, sunčan i bez vjetra. Pred nama je završni uspon od 900m visinske razlike i 6km do vrha. Poslije nekog vremena, odlučujemo da se malo rasteretimo, izvadimo vreće, šator i lopatu iz ruksaka i zakopamo ih u snijegu. Nastavljamo dalje, uz veliki napor jer moramo dobro da prtimo! Tek ponegdje naiđemo na malo zaleđenog snijega ili gdje se obrušila neka manja lavina, ah naše sreće.

SPCG-freeride-maja-jezerce010

4.5l vode, koliko smo ponijeli na završni uspon, brzo se troši, a vrijeme leti; sporo napredujemo i čak razmišljamo da odustanemo!? … ali NE, ne… zahvaljujući Dejanovoj i Vukovoj kondiciji i odlučnosti da se njih dvojica smjenjuju na čelu kolone ipak nastavljamo dalje.

Na visini od 2500m ostavljamo i bordove ispod jedne stijene, zaključujemo da je završnih 200m zaleđeno i da je rizično za spust sa visine iznad te tačke. Na tom završnom dijelu napredujemo veoma brzo uz pomoć dereza i cepina.

 

Već skoro iscrpljeni izlazimo na vrh Maja jezerce visok 2695 metara nadmorske visine! Zadovoljstvo je izuzetno veliko, a još jednom smo stavili na test svoje psihofizičke mogućnosti. Ne zadržavamo se dugo na vrhu iz bezbijednosnih razloga,-10°C sa udarima jakog vjetra, par fotografija nam je sasvim dovoljno.

SPCG-freeride-maja-jezerce020

SPCG-freeride-maja-jezerce022

Pravimo zaklon na nekih 70m ispod vrha i u maloj zavjetrini pokušavamo da otopimo malo snijega i da dođemo do kojeg gutljaja vode, jer smo već dehidrirali. Za kratko vrijeme hladnoća uzima danak počinju da mrznu prsti na rukama i nogama. Poslije jednog gutljaja vode počinjemo brzo spuštanje da bi se kretanjem što prije ugrijali.

Dolazimo do mjesta gdje su Dejan i Vuk ostavili bordove i njih dvojica odatle kreću spust sa 2500m do kampa na 1900m. Ponovo nalazimo jedno malo udubljenje pored velike stijene da bi se zaklonili od vjetra koji je duvao cijele noći.

 

U šatoru smo se dobro odmorili od “spartanskog uspona” a već u 6h udari vjetra postaju tako jaki da čupaju klinove iz snijega i otkrivaju spoljni sloj šatora. Ustajemo u žurbi spremamo stvari za pokret. Kad smo se spustili na visini od 1650m u zaklonu borove i bukove šume doručkujemo, poslije čega slijedi lagani silazak do Vusanja u 14h.

Bila je ovo jedna duga i nezaboravna zimska planinarska i freeride tura na najviši vrh Prokletija, Maja jezerce.

Kategorija rute: veoma teška
Visinska razlika: 1850m
Članovi ekspedicije: Vuk (16), Dejan (18) i Rajko Popović
29-31. Januar 2016

© Slobodni penjači Crne Gore

Share