Naš dragi prijatelj Dimitrije Ostojić šalje novu foto reportažu sa proljećne akcije na Bogićevici. Kraj marta, turno uspon na Tromeđu. I pored visokih temperatura, rizikovali smo i krenuli u lov na sneg. Odluka je pala da to bude Bogićevica a na putu do Plava je bilo jasno da snega više nema i da su +20 temperature odradile svoje.

Od Plava nastavljamo put ka Babinom polju, dolini ispod vrhova Bogićevice. Ohrabruje nas ono što vidimo, snega ima, i to znatno više na drugim planinama. Put nije čišćen pa od kamenoloma idemo pešaka, ustvari, na turnim skijama. Logor dižemo pored puta, nešto ispod Bogićevice.

Posle tople noći, krenuli smo na uspon ka vrhu Tromeđa (2366m). koji je inače stvarna tromeđa Albanije, Crne Gore i Srbije. Posle oko tri sata “turiranja” stigli smo i do vrha. Dan prelep, ali svakako pretopao za ovakvu avanturu.

BOGICEVICA_MG_3012EXLR1600P

BOGICEVICA_MG_3082EXLR1600P

BOGICEVICA_MG_3079EXLR1600P

BOGICEVICA_MG_3038EXLR1600P

BOGICEVICA_MG_3093EXLR1600P

Posle uživanja u vrhovima Prokletija, koji dominiraju celim krajolikom, krenuli smo skijama nazad ka šatorima. Sneg, naravno nije bio dobar, ali ga je bilo, i to je najvažnije. Uživali smo u skijanju i ekspresno se spustili do logora.

BOGICEVICA_MG_3363EXLR1600P

BOGICEVICA_MG_2992EXLR1600P

Narednog dana krenuli smo rano. Trebalo je spakovati šatore i krenuti nazad, čekao nas je dug put do Beograda. U povratku smo ipak odlučili da probamo “light and fast” avanturu do Hridskog jezera.

Bez rančeva i sa minimumom odeće krenuli smo brzim tempom ka jezeru. Posle 2h neprekidnog penjanja i na svega 10 minuta od jezera, uhvatio nas je pljusak. Ipak nismo bili brži od najvljenog vremena, pa smo rešili da se što pre vratimo i nastavimo put ka BG.

To je izgleda to za ovu sezonu, još jedna zima je proletela…

Ekipa u sastavu: Vladimir Rade, Bojan Marić, Stojan Marić, Vlada Ivković, Vladimir Pavlovic, Mirko Milosevic, Dimitrije Ostojić

Tekst i fotografije © Dimitrije Ostojić

DO NOT REUPLOAD / USE photographs / text with-ought permission from the editor info@riders.me

Share