U septembru (5-6) će na padinama Fruške gore biti održano drugo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu, (bratu blizancu snouborda). Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine.

mtb2014

Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB” već godinama organizuje međunarodna takmičenja na fruškogorskoj stazi Bukovac, koja se može podičiti epitetom najduže i najopasnije staze u Evropi, čime privlači skejtbordere širom sveta. Tako će i ovog septembra Bukovcem, brzinom čak i do 40 k/h, jezditi preko 100 takmičara iz 17 zemalja. Članovi kluba „ATB” će ponosno izaći na crtu rivalima, jer u svojim redovima imaju aktuelnu vicešampionku u disciplini borderkros Senku Bajić, a dve osvojene bronzane medalje Bajićeve i njenog kolege Predraga Marcikića na Evropskom kupu u Italiji početkom avgusta potvrđuju kvalitet novosadskih bordera iz jedinog kluba mauntinborda u zemlji.

Planinski skejtbord, koji se drugačiji naziva i All terrain boarding(ATB) i Mountainboarding ekstremni je sport koji je nastao pre dvadesetak godina. Džejson Li i Patrik Koneli, dvojica prijatelja i zagriženi ljubitelji snouborda, spuštajući se niz padine skijališta na kraju zimske sezone ’92, smišljali su kako bi mogli da produže ovu zabavu i kada se sneg otopi.

Nekoliko meseci kasnije napravili su prvu ATB dasku, koristeći delove sa vojnog otpada. Zatim su napravili još dasaka, svakim primerkom usavršavajući način izrade. Li i Koneli su procenili da bi planinski skejtbord mogao postati popularan, slično snoubordu i skejtu, a samim tim i unosan za proizvođače dasaka za ovaj sport, te su ubrzo pokrenuli i serijsku proizvodnju. Nisu se prevarili – firma koju su osnovali „MBS” (Mountain board sports) – danas je najveći proizvođač ATB dasaka na svetu.

Vozači mauntinborda takmiče se u nekoliko disciplina. U spustu, dual slalomu i border krosu cilj je spustiti se što brže niz strmu padinu, a jedino ih razlikuje broj takmičara koji učestvuju. U fristajl disciplinama big eru i sloup stajlu staza je puna rampi i prepreka koje omogućavaju vozačima da izvode skokove i do pet metara uvis, uz mnogobrojne trikove, okrete i atraktivne doskoke.

No, pre nego što se u oblaku prašine budu sjurili bukovačkom padinom, Novosađani iz kluba „ATB”: Senka Bajić, Mia Višekruna, Todor Jović, Ivan Raković, Slobodan Banović, Petar Marcikić, Predrag Trifunov i Aleksandar Pavlović, prošle nedelje su lopatama i motikama za Svetsko prvenstvo doterivali svoj Bukovac, jedan od svetskih centara planinskog skejtborda.

Share