Koliko je “Ice climbing” ili penjanje po ledu opasan sport govori činjenica da, pored izuzetne psiho-fizičke spremnosti i kondicije, penjač mora posjedovati veliku dozu smirenosti i opreznosti. Mimo tih osobina, zaleđeni vodopad Podmalinsko zahtijevao je od nas i demonstraciju znanja koje smo akumulirali baveći se ekstremnijim vidovima planinarenja, alpinizmom, slobodnim i sportskim penjanjem, kanjoningom itd.

Naime, iza nas stoji veliki rad i trud i ozbiljne pripreme za svaki naš poduhvat. Iza nas stoji spremnost da onom drugom povjerimo život!

Prvi zadatak koji nam je zadao vodopad Podmalinsko, koji se nalazi na 10-om km puta Boan-Mioska, nadomak manastira Podmalinsko, odnosio se na rijeku Bukovicu.

Kao da nam se priroda obratila riječima: “Ako želite dobru zabavu i adrenalin koji nudi zaleđeni vodopad, onda ćete morati da pregazite rijeku čija temperatura iznosi par stepeni (možda), a napolju je debeli minus.”

Dok su, gazeći kroz rijeku, noge trnule a koža modrila, dolinom se prolamala vika od boli. No, ni u jednom trenutku niko od nas nije ni pomislio da odustane. A i kako bi, kad sa druge strane rijeke dominira nesvakidašnja i grandiozna ljepota vodopada.

Dobili smo ključ i otključali vrata ledenog carstva!

Ostatak avanture pogledajte u video priči koju je snimio i montirao Dejan Drakul, a čiji su akteri: Dejan Drakul, Bojan Miladinović, Marija Zogović, Danilo Vešović i Dima Legerov.

Share