Vladimir Mladenović – Rafting na Tari

Jedan od najinteresantnijih sportova na brzim rekama pored kajaka je svakako rafting, pogotovo rafting na Tari. Ove godine sam započetu sezonu raftinga i sve lepote hteo da fotografisem iz prvog lica odnosni kao učesnik. Za tu namenu sam pored moje standardne Nikon opreme koristio i Subal podvodno kućiste. Sam dolazak u jedan od najlepših rafting kampova Divlja rijeka je po meni početak bajke jer se nalazi u sjajnom šumskom okruženju, takoreći u hladu sa sunčevim prolazima između krošnji drveća i sam mir tamo istog trenutka te navodi da se “swičujes” u jedan drugačiji “mod”, “Rafting mod“.

Od samog dolaska pa do odlaska na rafting ima vremena toliko da stigneš i da se odmoriš i da lepo klopaš a ljubaznost domaćina je na takvom nivou da se osetiš kao VIP ličnost. Izvrsna hrana, kvalitetna domaća pića, smeštaj i sve ostalo je sjajno… ali ja sam došao zbog prirode i najlepše reke u ovom delu Evrope, Tare.

Pakovanje čamaca u džipove i kombije i odlazak na lokaciju je trajao brzo, podeljena oprema i za par sati smo bili na vodi. Od prvih bukova koji ti brzo objasne da nema opuštanja pa do samog kraja i prelaska poteza od nekih 15ak km do kraja je uzbudljivo i toliko nadahnjujuće da prosto ne mogu da zamislim osobu kojoj se priroda i ceo doživljaj ne bi dopao.

Malo bukova, malo pravina, stajanja na određenim interesantnim stajalištima prosto te uvlači u sebe da poželis da traje večno. Jedan od po meni najlepših delova za stajanje je svakako deo gde je vodopad , čija je temperatura vode i zimi i leti skoro konstnatna i iznosi celih tek nekoliko stepeni. Interesantno za fotografisanje a i za okupati se i osetiti tu hladnoću na telu.

Tih 5 sati koliko sam spust traje prođu izuzetno brzo, i iako telo bude umorno osećate se isunjenim i jakim! Koliko zapravo tara ume da iscrpi toliko ume i da napuni baterije. Nakon pristana i dolaska u kamp sledi ručak sa domaćim specijalitetima od mesa i svo slobodno vreme za odmor.

Ovakav dan požlis da ponoviš već sutra opet, ali samo najači uspevaju u tome, možda si ti baš taj srećnik?

Tekst i fotografije: Vladimir Mladenović

Share