Predivna proljećna biciklistička tura, Virpazar – Gluhi do – Virpazar. Prvo jutarnjim vozom do Vira (da bi izbjegli veoma opterećen magistralni put), duručak/kafa na terasi konobe Badanj i lagano starim putem za Petrovac. Sa par metara nadmorske visine potrebno je savladati umjereni uspon i nekoliko serpentina uz Paštrovačku goru do skretanja za Gluhi do (oko 500m). Iako znatno manje opterećena magistrala idalje ima saobraćaja a pogotovo motorciklista. Ovaj put je sada atraktivan upravo dvotočkašima mada i ostalim turistima.

Nakon skretanja prema Gluhom dolu put se sužava na najuži mogući (dobar) seoski put i tako vijuga skroz do u polje. Vegetacija je uveliko krenula, gora lista a voćke i livadsko cvijeće je u punom cvatu. Proljeće je, sve je svježe i mirišljavo a sunce prija pošto put vijuga često kroz gustiš.

Gluhi do je prelijepo selo puno vinograda i imanja u podzidama, svuda su košnice i rojevi pčela a pronašli smo i jedan divan i hladan izvor. Put vijuga često i kroz gustu šumu koja često krošnjama formira pravi tunel. Prelazimo preko tunela i nastavljamo do polja. Prolazimo ispo željezničke pruge i nastavljamo putem prema Boljevićima i Virpazaru. Nekom sljedeom prilikom obićićemo i Limljane.

Ravnicom, ponovo kroz lijepa sela (Donji Boljevići) i vinograde, lagano se primičemo Vripazaru. Sunce se priprema da zađe a mi uživamo u zlatnim bojama jezera, trske koja počinje da zeleni i radujemo se ribljoj čorbi u konobi Badanj.

Ovom prilikom družili smo se sa Tatjanom i Eminom iz sjajne ekipe biciklo.me

Tatjana Rubežić je Grafički i web dizajner iz Podgorice a sa zebe voli da kaže da je zaštitnik prirode. Aktivni član NVO Biciklo.me.

Emin Mustafić takođe iz Podgorice, student ETF-a, muzičar (svira gitaru od svoje 11. godine). Takođe aktivni član.

Video je u montaži 🙂

Riders: Tatjana Rubežić,Emin Mustafić
Foto: Srđan Tomović
Video: Luka Bošković & Ilija Perić
Support: Luštica Bay, LTO Bar, TEMPO, iCentarKonoba Badanj, helivideo.me

 

Share