Pogledajte kratki video sa MTB ture na Zlatiboru, poslao naš drugar Andrija Kovač! Radi se o potezu između sela Ribnica, podnožja ski staze, Ribničkog Jezera, reke Rzav i samog Zlatibora. Ova oblast je jako zanimljiva za MTB entuzijaste, jer pruža beskrajan izbor puteva raznog kvaliteta i omogućava celodnevnu vožnju sa puno diverziteta u terenu / elevaciji / vrsti vožnje.

U pitanju su uglavnom asfaltni putevi nešto lošijeg kvaliteta, zatim razni pomoćni putevi uglavnom sa kamenitom i zemljanom podlogom, i ogroman broj planinarskih staza (singletrack) koje takođe mogu da se voze. Veliki izazov su nagle promene elevacije, pa se u toku vožnje od samo 20km može savladati ukupno i 700-1000 metara visinske razlike. U podnožju Tornika postoji i žičara, šestosed, koja se otvara 28. juna i obično radi tokom celog leta(sredom, subotom i nedeljom), naravno moguće je preneti bicikl na vrh. Downhill staze sa vrha Tornika su takođe dosta dobro obeležene i prilično zanmljive.

Najzanimljivije deonice sa videa su svakako:

– uspon od centra Ribnice do krivine Previja, tik ispod vrha Tornika – 10 km asfaltom uzbrdo, sa oko 500m visinske razlike, a onda spust kroz šumu nazad u Ribnicu stazom “Previja”.
– offroad spust od ski staze do Ribničkog jezera (oko 5km, asfalt u prvih 2, nakon toga dosta neravna zemljana staza) + kupanje u jezeru
– zemljani put od centra Zlatibora do centra Ribnice  (11km)

Detaljne ture mogu se pogledati ovde:

https://www.strava.com/activities/318944736
https://www.strava.com/activities/319515259
https://www.strava.com/activities/319671721
https://www.strava.com/activities/320298805

Riders:

Andrija Kovač  https://instagram.com/xtrapurified/
Vladimir Miladinović https://instagram.com/pikibent
Marko Gligorijević https://instagram.com/markogliga
Filip Milošević​ https://instagram.com/fliplive

​Video by Andrija Kovač

Cross country mountain bike video from Tornik, Zlatibor, Serbia
June 2015. © Andrija Kovač

Share