Malo je mjesta na svijetu koja mogu da ispune sve uslove koji su potrebni da se organizuje bilo koja od SkyRunning disciplina. Najteže je ispuniti uslove za organizaciju discipline Vertical Kilometer (Vertikalni kilometar) 1000 m uspna u najviše 5 km dužine, jer su takve staze najčešće nepristupačne a samim tim neatraktivne za širu javnost. Idealne uslove za organizaciju jedne takve trke ima grad Kotor. Poput Limonea sul Garda-e, Canazei-a, Chamonix-a i još nekih svjetski poznatih gradova, Kotor svojim položajem pruža sve uslove, po svjetskim standardima, za organizaciju ovakve trke. Pored toga, kada dodamo značaj i ljepotu starog grada pod zaštitom UNESCO-a može se reći da je KOTOR VERTICAL EXTREME bez lažne skromnosti jedna od najljepših trka ovog tipa na Svijetu.

Za 2017 godinu trka je zakazana za 19. Mart.

Start trke je na sjevernim vratima starog grada Kotor na 0 mnv a cilj je na vrhu Pestingrad na 1007 mnv. Staza je je dugačka 2,8 km sa usponom od 1007 D+.

Prva trka je održana u martu 2015. Godine u organizaciju Alpinističkog Kluba NISKOGORCI i NVO ORJEN OUTDOOR. Već naredne godine a uz podršku Srpske Skyrunning Federacije koja je ovaj događaj uvrstila u kalendar takmičenja za 2016. odinu, na drugom izdanju Kotor Vertical Extreme na startu se pojavilo okruglo 90 trkača, 64 muškarca i 26 žena, iz svih zemalja bivše Jugoslavije, Njemačke, Rusije, Grčke, Španije i Švedske na čemu bi pozavidjele i najveće svjetske organizacije.

Staza je veoma ekstremna i ima sve odlike visoke planine sa veoma zanimljivim detaljima, poput prolaska kroz suvi kanjon u prvom dijelu a kasnije i i penjanje uz vetikalnu stijenu visine preko 40 metara, kao i prirodnim ljepotama od kojih posebno izdvajamo Pestingradska vrata (Vilina vrata) ispod kojih prolazi staza.

Pobjednik prve trke ujedno i rekorder staze je Janko Gardović koji je stazu prešao za 41:25, dok nam je bila velika čast ugostiti na drugom izdanju člana SC Ainring-Salomon Germany Stephan Tassani-Prell koji je pobijedio sa vremenom 44:55.

Kod dama rekord drži ovogodišnja pobjednica Sanja Kavaz sa vremenom od 58:47, dok je pobjednica prvog izdanja bila Miluša Bošković 1:10:55.

Trku je podržala Turistička organizacija Kotor, GSS Crne Gore, Suplement Store, Hotel Light House, BLUE LINE

Kotor Vertical Extrem is skyrunning race 1007 D+
Starting from Kotor – sea-level, ending on the Pestingrad 1007m
This is very difficult but unique and spectacular skyrunning race.

Organisation: Multisport Akademija Majer, AK Niskogorci & Orjen Outdoor
Support: Local Tourism Organisation Kotor, Mountain rescue service of Montenegro, Suplement Store, SkyRunning Serbia, BlueLine
Video: Ivan Čojbašić, Ilija Perić, Dušan Vuleković
GoPro footage: Dejan Radonjić
Edit & Color correction: Ivan Čojbašić
© riders.me

Share